vineri, 13 noiembrie 2009

I AM DINA (2002)

Cu acţiunea plasată în Norvegia secolului al XIX-lea, filmul este povestea Dinei (Maria Bonnevie) şi a transformării ei dintr-o fată bizară şi capricioasă într-o femeie puternică.

Filmul este o dramă psihologică care uneori îţi dă fiori (transmis de
postul de televiziune HBO) . L-am văzut de două ori ca să îl înţeleg foarte bine.

Din copilărie, Dina simte că atrage moartea în jurul ei pentru că viaţa îi este marcată de evenimente fatale: mama ei moare dintr-o neglijenţă a Dinei, lucru ce o sălbăticeşte în toată perioada adolescenţei.

Este pedepsită şi închisă în pod printre şobolani. Tatăl ei nu o va ierta niciodată, iar mulţi ani Dina îşi petrece timpul în casă, singură, doar în compania săptămânală a profesorului de violoncel.

Moartea profesorului de violoncel o marchează profund, având chiar scene de isterie.

Este obligată să se căsătorească cu Jacob (Gerard Depardieu) un bogat om de afaceri, mult mai în vârstă decât ea. Jacob mai are doi fii dintr-o căsătorie anterioară.

Dina refuză să fie o soţie supusă, spre nemulţumirea celor doi fii vitregi, Anders şi Niels. Exasperat de comportamentul agresiv al Dinei, Jacob se îmbolnăveşte, dar Dina, în drum spre spital, îl aruncă într-o prăpastie.

Va da naştere unui băiat din relaţia ascunsă pe care o are cu un servitor, dar refuză să se recăsătorească.

Povestea continuă....Vizionare plăcută!

4 comentarii:

Cristake1974 spunea...

Nici macar nu stiam de existenta filmului (ma rog, poate pt. ca nici nu am HBO), dar o sa incerc sa dau de el, m-ai convins, mon ami!

Simion Cristian spunea...

Il stiu! Bun film!

Cristian spunea...

@Cristake
Te invit să-l vizionezi. Este superb filmul!La mine în oraş, se găseşte la "Flanco" pe DVD....:)Un început de săptămână liniştit mon ami!:)

Cristian spunea...

@Simion Cristian
Un film de nota 10!:)Mă bucur că ţi-a plăcut...Îţi mai aduci aminte cum începe filmul? "I am Dina and this is my story!" PA!:)